Y-vette Corvette Club

A Corvette club in the middle of Sweden

1959 Convertible, Åke Söderström

ENOM GRANINGE I MERCA FRÅN 1959

Den 030504 kl 09..00 blir jag upphämtad av Anders Olsson, nybliven medlem i Y-vette och redan med i tidningsredaktionen. Vi, amatörer, har åtagit oss att göra “hemma hos” reportage för Y-vette-tidningen.

asoderstromchassi

Dagens “föremål” är en Corvette -59 i Graninge som ägs av Åke Söderström. Vi träffar på Åke halv-sitt liggande vid vägkanten vid uppfarten till hans ranch. En tanke far genom skallen, var Åke på fest igår kväll och är han fortfarande på väg hem? Nejdå, igen fara, Åke är i förd med att måla en bänk. Åke visar oss runt och jag inser att det här är inte klart på en kvart som jag lovade regeringen innan jag åkte iväg. På gården finns bla en Mercedes 219 -59:a med motor från en 220S, vidare 2 mopeder i mycket fint skick, en Zündapp och en Cresent Sport, mera känd som “raketarsle”. En gammal segelbåt i trä, en nyare VW Passat med kraftigt stenskott på front och tak (kollision med älg), en SMW husvagn från 1962 i gott skick. Vi tar en promenad över vägen till stranden på Graningesjön där Åke ordnat grillplats, bastu mm, Åke kommer med förslaget att göra en utflykt hit upp med våra bilar, bra förslag tycker vi, bra vägar och mycket naturskönt.

asoderstromram

Ytterliggare en kort promenad och vi hamnar i garaget där 59:an finns uppställd.

Åke kan berätta att han köpte bilen på Öland, körde hem till Graninge, en kort tur till Junsele, hem igen och därefter plockar Åke ned bilen helt och hållet. Resan från Öland gick i stort sett problemfritt, en “diffus” bränslemätare såg dock till att det blev stopp i Sundsvall men med kraft från ovan och grönt ljus rullade bilen ända fram till pumpen på Statoil på Norrmalmsgatan.

asoderstrommotor

Chassi och motor är i stort sett klart, återstår lack och kromförbättringar. Motorn är av modellen 283:a på ca 240hk. Inom några år skall bilen vara helt färdig.

Bilens historia är okänt. Detta reportage är skrivet av Mats Sillerström.

Publicerad 2009-11-18 klockan 22:45 i Våra bilar av Jonas Bylund

En kommentar

  1. åke Söderström 2012-02-19

    Nära nu !


Kommentera