Y-vette Corvette Club

A Corvette club in the middle of Sweden

2001-09 Thailänska paviljongen

Vem är Kung Chulalongkorn?

Målet för utflykten var att få svar på denna fråga. Vi samlades i Bergeforsen tidigt på morgonen, regnet hängde i luften men humöret var bra.Vi blev sju Vettar och en Buick.

thai01d

Färden gick över kraftverksdammen och vi följde Indalsälven på norra sidan. Vägarna var bra och lagom slingriga.

thai01e

Vi var en lång rad färggranna Corvetter och Lasses stora svarta Buick sist. Indal och Liden passerades och trots att regnet hänge över oss så var utsikten storslagen hela vägen med höga berg och djupa dalar

Väl framme vid den thailändska paviljongen bokade vi en guide som skulle ge oss alla svar, guiden kunde sin sak och vi var bra på att lyssna.

thai01c

Den Thailändska paviljongen

1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige och Ragunda Kommun. Nästan exakt hundra år senare påbörjades byggandet av en paviljong till minne av kungen. Nu står den magnifika byggnaden mitt i byn Utanede i Ragunda kommun i Östra Jämtland.

thai01a

Kung Chulalongkorn föddes den 19 juli 1853 i Siam, nuvarande Thailand.
Han var en älskad och beundrad kung inte minst för att han avskaffade slaveriet och dödstraffet i sitt hemland. Han utvecklade skolväsendet, såg till att sjukhus och järnvägar byggdes m m. Innan kungen dog – 23 oktober, 1910 – avskaffade han också månggiftet. Han själv hade ett trettiotal fruar och ett oräkneligt antal barn. Kung Chulalongkorn var den femte kungen i Chakridynastin.

thai01b

Samma kungahus har suttit på tronen sedan 1782 och gör det än i dag.

Nu var det dags att dra vidare, några skulle tanka och när det var klart så hade några Corvetter försvunnit! Efter ett tag ringer telefonen och det var ett fikasuget gäng som avslöjade sitt gömställe, ett café i Bispgården. Det blev en något gles karavan som spred sig över skogen till Sollefteå. Hallstaberget var målet för lunchetappen.

Olle anslöt med sin 60:a och avfärd i samlad tropp genom Sollefteå och österut mot kusten på norra sidan Ångermanälven. Fina vägar och ett lagom tempo för alla utom Sören som kör i Mph. Eftermiddagskaffe hade vi tänkt ta vid Höga kusten bron men det blev lite för tidigt så vi flyttade ner till Murberget i Härnösand.

Avslutningsvis vill jag tacka dom som var med och gjorde dagen till en bra utflykt.

Det ger en härlig klubbkänsla och att få fara fram i karavan är barnsligt kul. Med hopp om fler bilar till nästa år.

Publicerad 2009-11-22 klockan 03:06 i Utflykter och aktiviteter av Jonas Bylund

Inga kommentarer

Lämna gärna en kommentar om du känner för det.


Kommentera