Y-vette Corvette Club

A Corvette club in the middle of Sweden

Du ser arkivet för följande månad: 2012-02.

1998 Coupe, Christer Olsson

Jag har tagit hem en C5:a från Florida, och tänkte berätta lite om dom vedermödor som det förde med sig.

Ska man skaffa sig en Corvette och har lite ekonomisk hybris så vänder man lätt blicken mot USA. Särskilt om man lyckats bra med tidigare import därifrån. Men en Corvette är lite speciell. Och även många av dess ägare. I April 2011 hittade jag en C5:a i norra Florida som jag föll som en sten för och köpte av ägaren, en pensionerad stridspilot, som verkade (och var) mycket kunnig vad gäller Corvetter. Vi kom överens om ett pris och jag skickade pengarna via Nordea. Dan därpå fick jag ett argt mail från säljaren där han berättade att han inte fått några pengar. Han visste mycket väl att pengar gick fram över natten, det hade han varit med om flera gånger !! Betalning med check är mycket vanligt i USA och banköverföringar som vi gör här hemma förekommer inte. Checkar skickas med post och går fram till nästa dag. Men pengar från Nordea tog andra vägar och det tog tre dagar innan dom syntes till på säljarens bank.

Försöken att få säljaren att förstå att det var annat system och tog lite längre tid från Sverige var fruktlösa. Man kan förmoda att han funderade över vad för slags folk vi var egentligen i ett litet land vid polcirkeln. Dom är nog rätt opålitliga, ungefär som vietnameser, såna som han stött på i jobbet !!  Affären fick gå tillbaka !! Men under tiden vi gnabbades så kommer pengarna fram till hans bank. Nu var det bara det att pengarna hade skickats till “Dale” Diaz, som var det namn han hade uppgivit. Det visade sig att hans dopnamn var Hilario, ett namn han inte ville kännas vid egentligen. Men med mycket pengar från ett suspekt land så var banken på sin vakt. Att betala ut pengar till Dale på hans lönekonto gick an, men det här….  Så pengarna returnerades till  Nordea, vilket tog ungefär 14 dagar !!  Så nu skulle affären gå tillbaka, bilen skulle bli kvar i Florida !!

Nu blev jag bekant med hans fru Linda också. Hon hade en lite annorlunda idé, kanske skulle lite mer pengar få Dale att ändra sig !!  Hur mycket då !?!?  Ja, sisådär en 1500 dollar skulle nog få honom på bättre tankar. Och det är en fin bil ska ni veta, till våren får ni se själva.

Jag accepterade detta och till slut så hade vi gjort upp affären. Nu skulle den skeppas till Sverige. Jag har tidigare anlitat Viking Transport när jag tagit hem bilar från USA, dom talar svenska och det har funkat bra. Dessutom är dom billigare än dom andra. Så uppdraget lades ut på dom och jag var noga med att också beställa en transportförsäkring.  När bilen skulle hämtas fick jag ett upprört brev från säljaren som än en gång ville inhibera hela affären, eftersom jag hade anlitat en idiot för att hämta bilen. Dom hade dessutom haft med sig en gödselkärra som dom skulle transportera bilen på i c:a 100 svenska mil till utskeppningshamnen. Vid försöken att lasta på bilen så hade den dessutom fastnad med underredet och blivit skadad. Och nu ville Viking att säljaren skulle betala skadorna !! Dale hade kontaktat sin advokat för att hela affären skulle avblåsas. Efter flera veckors förhandlingar så kom vi äntligen överens om att affären skulle gå i lås om jag fixade en annan upphämtare, vilket jag omedelbart gjorde men efter många turer med Viking som ansåg att säljaren var en idiot. Men om dom inte fick betalt för skadorna av säljaren skulle jag få betala, annars skulle bilen skickas hem i skadat skick. Efter nya förhandlingar, hot och kontakter med många av Viking Transports kunder i Sverige så gick dom med på att betala skadorna. Transportförsäkringen gällde tydligen inte !! En nätt summa av 800 dollar som man gjorde sig så mycket besvär för !! Men under tiden så hade säljaren, Dale, fått kravet på sig att betala och än en gång så skulle allt annulleras !!  Kan ni följa med ??  Det är knappt jag kan följa med själv, men då förstår ni också att jag höll på att tappa sugen.  Än en gång förhandlade vi fram en fortsättning och bilen fanns nu i utskeppningshamnen för vidare transport till Göteborg. Reparationen av bilen drog ut på tiden, man gjorde sig ingen brådska, och jag kände mig som något som katten släpat in vid mina kontakter med transportören. Bilen blev stående tre veckor ytterligare i Baltimore för reparation.

Viking Transport ändrade nu leveransort i Sverige till ett ställe strax utanför Ystad, så långt från Sundsvall man kan komma utan att lämna landet. Istället för att hämta den i Göteborg via en ordnad gratis transport fick jag anlita ett biltransportföretag för att hämta bilen. Kostnad 6000.-. När sedan bilen införtullades i Sverige så passade Vikings representant på att plocka fram alla paket som fanns medskickade för att även dom skulle momsas och förtullas. När bilen sedan skickades vidare hem till mig så la man inte tillbaka grejorna utan dom skulle skickas senare. Med den påföljden att jag fick köpa nya Europa-bakljus eftersom dom fanns kvar i Ystad. Kostnad 4000.-.  Nu hade jag förutom allt besvär åkt dit på mer pengar än vad reparationen av bilen i USA kostade, och jag misstänker att jag blev minst sagt särbehandlad som besvärlig kund.

Nu var det värsta gjort hoppades jag. Men det väntade ytterligare kostnader som jag inte räknat in i kalkylen. Bilen är utrustad med ett Borla avgassystem och Xenon-ljus. Avgasintyget gällde endast för original avgassystem, men Essviks Motor hjälpte till med det problemet till en mycket rimlig kostnad. Jag hade också köpt en spolarsats för lyktorna som dom skulle montera. men när jag hämtade bilen så fanns det inga spolare monterade. Däremot så hade man bytt ut xenonlamporna mot vanliga, och då gick det bra ändå. Det skulle ha varit bra att veta !! Men spolarsats och intyg var ytterligare en utgift på 4000.-. Så nu finns det en sats Europabakljus och en strålkastarspolning i garaget som tar plats.

Nu var det dags för besiktning. Glad i hågen infann jag mig på besiktningen bara för att få beskedet att det bara var att åka hem igen. Sidorutorna var filmade med solfilm, det godkändes icke !! Så tillbaka till Essviks Motor, där en mycket begåvad kille gjorde ett kalsongryck på bägge sidorutorna och vips var filmen borta. Tillbaks till besiktningen, och nu var allt OK. men något åka under sommaren 2011 blev det inte. Nu var vi framme i slutet av Oktober !!

Men så här med alla papper på bordet så  ångrar jag faktiskt att jag tog bilen från USA. För bara en liten merkostnad hade jag kunna köpa en i stort sett likadan bil hemma och sluppit en väldig massa besvär och förlorad tid.C6:an kommer jag att köpa här hemma. Jag tänker lägga ett skambud på Mats, den saknar ju front.

Bästa hälsningar från Christer.

Kommentera